Νέα Δράση του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027»

Βασικός στόχος  της Δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας  προστιθέμενης αξίας.

Η Δράση θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)   και η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε € 300.000.000 εκ των οποίων € 66.000.000 στις Περιφέρειες σε Μετάβαση (Αττικής  και Νότιο Αιγαίο) και  το υπόλοιπο € 234.000.000 στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες(λοιπές Περιφέρειες).

Οι Αιτήσεις  που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της  Δράσης θα πρέπει να αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις (4) παρεμβάσεις με μέγιστο συνολικό προϋπολογισμό που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ανώτερο όριο, ανά παρέμβαση, ως κάτωθι:

  • Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις: € 800.000
  • Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς : € 2.000.000
  • Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: € 2.000.000
  • Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε πρότασης είναι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός από την αξιολόγηση του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη».
Δικαίωμα συμμετοχής στη  Δράση έχουν  επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί (όπως πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα-ινστιτούτα, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, ενδιάμεσοι καινοτομίας, ερευνητικοί συνεργαζόμενοι φορείς με φυσική και/ή εικονική παρουσία). 
Κάθε αυτοτελής  επιχείρηση (σε επίπεδο ΑΦΜ ) μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως πέντε (5) Αιτήσεις Χρηματοδότησης  αθροιστικά στις Παρεμβάσεις  Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, καθόλη τη διάρκεια της Δράσης.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Επιλέξιμες δαπάνες στη Δράση, είναι: 

  1. Άμεσες δαπάνες για αμοιβές προσωπικού
  2. Για την κάλυψη των υπόλοιπων δαπανών του έργου χρησιμοποιείται ενιαίος συντελεστής 40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατά χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της αρχικής διάρκειας.

Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι συγκριτική για τις Παρεμβάσεις I και II και άμεση (FiFo), μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού για τις Παρεμβάσεις III και IV.
 
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), για όλες τις Παρεμβάσεις της Δράσης, ορίζεται η Πέμπτη 06.06.2024 και ώρα 12:00 με καταληκτικές ημερομηνίες ως εξής:
  • για την Παρέμβαση Ι  την Τετάρτη 10.07.2024 και ώρα 15:00
  • για την Παρέμβαση ΙΙ την Τετάρτη 17.07.2024 και ώρα 15:00
  • για τις Παρεμβάσεις ΙΙΙ και IV η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Κατηγορία Περιφέρειας και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 27.11.2024 και ώρα 15:00.

 Δείτε  την Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης εδώ 

 

 

Η Minimax Consulting με εξειδικευμένη ομάδα στελεχών, που διαθέτουν πολυετή εμπειρία , μπορεί :

  • Nα σας καθοδηγήσει έγκυρα και αξιόπιστα.
  • Να αναλάβει τη σύνταξη και ηλεκτρονική υποβολή του επενδυτικού σας σχεδίου και
  • Nα σας υποστηρίξει σε όλα τα στάδια υλοποίησης της επένδυσης και την είσπραξη της επιχορήγησης.