Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των ΜμΕ , στο οποίο συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια. ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ στηρίζεται σε δύο άξονες:  α) το Ταμείο Εγγυήσεων και  β) το Ταμείο Δανείων.

Α) Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Το «Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ»  λειτουργεί υπό το Ταμείο Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» με διαχειρίστρια την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.  διαθέτοντας  προϋπολογισμό ύψους € 200 εκατ., που προέρχονται από το  Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

Σκοπός του ταμείου είναι η διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της Ελληνικής επικράτειας  σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς  μέσω παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους τα οποία δύναται να χορηγηθούν μέχρι τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας  του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, σήμερα  31-12-2029 ή μέχρι ανάλωση του προϋπολογισμού του Ταμείου.

 

Το Ταμείο  περιλαμβάνει  2 (δύο) υποπρογράμματα :

Υποπρόγραμμα 1:

Σκοπός : Επενδυτικά δάνεια για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων

Ποσοστά συμμετοχής :  40% Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ  –  60%  Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός

Καθεστώς ενίσχυσης : Κατ΄επιλογή  είτε μέσω του Καν.(ΕΕ)2831/2023 (De minimis) είτε μέσω του Καν.(ΕΕ) 651/2014,αρ.21(ΓΑΚ).

Ποσό δανείου:

  • Μέσω De minimis : από 000 € έως 1.500.000
  • Μέσω ΓΑΚ : Από 000 € έως 8.000.000

Διάρκεια Δανείου:  Από 5 έως 12 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 24 μήνες

Τύπος και μορφές δανείων:

  • Χρεολυτικά ή τοκοχρεολυτικά τακτής λήξης
  • Ομολογιακά μη μετατρέψιμα δάνεια
  • Επιτρέπεται «balloon payment» με την προϋπόθεση ότι για το τελευταίο χρονικό διάστημα (δηλ. το 25% της συνολικής διάρκειας του δανείου)δεν θα απομένει κεφάλαιο μεγαλύτερο του 70% του εκταμιευθέντος δανείου.

Επιτόκιο δανείου:

  • Το 40% εκάστου δανείου (συμμετοχή του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) άτοκο.
  • Για το υπόλοιπο 60% : Κυμαινόμενο με επιτόκιο βάσης EURIBOR 3M  ή σταθερό  καθοριζόμενο από το Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό.
  • Η εισφορά του Ν.128/75 (σήμερα 0,60%) που βαρύνει την επιχείρηση επιβαρύνει μόνο το μέρος  του δανείου (60%) του χρηματοπιστωτικού Οργανισμού.
  • Υπό προϋποθέσεις παρέχεται επιδότηση επιτοκίου έως 3% για τα πρώτα δύο έτη της χρηματοδότησης.

Εξασφαλίσεις: Λαμβάνονται εξασφαλίσεις σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (ενοχικές, εμπράγματες ή συνδυασμός τους) σημειώνοντας ότι το ανώτερο ποσό εμπράγματων εξασφαλίσεων δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις :

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που αναγράφεται στο παράρτημα Ι  του ΕΚ 651/2014, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμο ΚΑΔ,έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης για τα κριτήρια  ESG Tracker κλπ κριτήρια σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική και εσωτερικές διαδικασίες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

 

Υποπρόγραμμα 2:

Σκοπός: Δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού στο πλαίσιο ανάπτυξης ή επέκτασης της επιχείρησης.

Ποσοστά συμμετοχής:  40% Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ  –  60%  Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός

Καθεστώς ενίσχυσης: Μέσω του Καν.(εε)2831/2023 (De minimis)

Ποσό δανείου: Από 10.000 € έως 500.000

Διάρκεια Δανείου:  Από 2 έως 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 12 μήνες.

Τύπος και μορφές δανείων:

  • Χρεολυτικά ή τοκοχρεολυτικά τακτής λήξης
  • Επιτρέπεται «balloon payment» με την προϋπόθεση ότι για το τελευταίο χρονικό διάστημα (δηλ. το 25% της συνολικής διάρκειας του δανείου)δεν θα απομένει κεφάλαιο μεγαλύτερο του 70% του εκταμιευθέντος δανείου.

Επιτόκιο δανείου:

  • Το 40% εκάστου δανείου (συμμετοχή του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) άτοκο.
  • Για το υπόλοιπο 60% : Κυμαινόμενο με επιτόκιο βάσης EURIBOR 3M  ή σταθερό  καθοριζόμενο από το Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό.
  • Η εισφορά του Ν.128/75 (σήμερα 0,60%) που βαρύνει την επιχείρηση επιβαρύνει μόνο το μέρος  του δανείου (60%) του χρηματοπιστωτικού Οργανισμού.
  • Παρέχεται επιδότηση επιτοκίου έως 3% για τα πρώτα δύο έτη της χρηματοδότησης, αποκλειστικά και μόνο γιά τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται πρώτη φορά από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

Εξασφαλίσεις: Λαμβάνονται εξασφαλίσεις σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (ενοχικές,εμπράγματες ή συνδυασμός τους) σημειώνοντας ότι το ανώτερο ποσό εμπράγματων εξασφαλίσεων δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που αναγράφεται στο παράρτημα Ι  του ΕΚ 651/2014, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα,δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμο ΚΑΔ,έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης για τα κριτήρια  ESG Tracker κλπ κριτήρια σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική και εσωτερικές διαδικασίες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

 

Β) Ταμείο εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ»  λειτουργεί υπό το Ταμείο Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» με διαχειρίστρια την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.  διαθέτοντας  προϋπολογισμό ύψους € 300εκατ., που προέρχονται από το  Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σκοπός του Ταμείου είναι η διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της Ελληνικής επικράτειας  σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς  μέσω παροχής Εγγυημένων Δανείων με επιδότηση της προμήθειας  εγγύησης (μηδενική καταβολή) καθώς και επιδότηση του επιτοκίου ύψους έως 3% στις επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Το Ταμείο  περιλαμβάνει  2 (δύο) Υποταμεία.

  • Υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα» με συνολικό προϋπολογισμό ύψους  € 230 εκατ.
    • περιλαμβάνονται οι ΜμΕ επιχειρήσεις
    • η εγγύηση του Ταμείου καλύπτει το 70% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση εκάστου δανείου
    • για τις Περιφέρειες σε μετάβαση (Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) παρέχεται επιδότηση επιτοκίου στο 2% στα επενδυτικά δάνεια για τα δύο πρώτα έτη της χρηματοδότησης
    • για τις Λοιπές Περιφέρειες της χώρας  (λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες) παρέχεται επιδότηση επιτοκίου στο 3% στα επενδυτικά δάνεια για τα δύο πρώτα έτη της χρηματοδότησης
    • για τις Περιφέρειες σε μετάβαση (Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) παρέχεται επιδότηση επιτοκίου στο 2% στα δάνεια κεφαλαίου κίνησης για τα δύο πρώτα έτη της χρηματοδότησης, στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται πρώτη φορά μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (αφορά αποκλειστικά επιχειρηματικά δάνεια.
    • για τις Λοιπές Περιφέρειες της χώρας (λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες) παρέχεται επιδότηση επιτοκίου στο 3% στα δάνεια κεφαλαίου κίνησης για τα δύο πρώτα έτη της χρηματοδότησης, στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται πρώτη φορά μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (αφορά αποκλειστικά επιχειρηματικά δάνεια.
  • Υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» με συνολικό προϋπολογισμό ύψους € 30εκατ.
    • περιλαμβάνονται οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, έως 5 έτη λειτουργίας,
    • η εγγύηση του Ταμείου καλύπτει το 80% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση εκάστου δανείου
    • για τις Περιφέρειες σε μετάβαση (Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) παρέχεται επιδότηση επιτοκίου στο 2% στα επενδυτικά δάνεια και στα δάνεια κεφαλαίου κίνησης για τα δύο πρώτα έτη της χρηματοδότησης
    • για τις Λοιπές Περιφέρειες της χώρας  (λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες) παρέχεται επιδότηση επιτοκίου στο 3% στα επενδυτικά δάνεια και στα δάνεια κεφαλαίου κίνησης  για τα δύο πρώτα έτη της χρηματοδότησης .

Η Minimax Consulting με εξειδικευμένη ομάδα στελεχών, που διαθέτουν πολυετή εμπειρία , μπορεί :

  • Nα σας καθοδηγήσει έγκυρα και αξιόπιστα.
  • Να αναλάβει τη σύνταξη και ηλεκτρονική υποβολή του επενδυτικού σας σχεδίου και
  • Nα σας υποστηρίξει σε όλα τα στάδια υλοποίησης της επένδυσης και την είσπραξη της επιχορήγησης.


Επικοινωνήστε μαζί μας