Δάνεια και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
Τα τελευταία χρόνια το οικονομικό κλίμα χαρακτηρίζεται από βαθιά ύφεση και απαισιοδοξία . Οι επιχειρήσεις έχουν δεχτεί επανειλημμένα πλήγματα από το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον , πολλές χιλιάδες έχουν ήδη κλείσει και η βιωσιμότητα των υπολοίπων εξαρτάται άμεσα από τη συνέχιση ή την ανατροπή του συνεχιζόμενου φαύλου κύκλου της ύφεσης . Χαρακτηριστικά αναφέρουμε : Μείωση του ΑΕΠ 25% στην πενταετία , 1,5 εκ άνεργοι , αρνητική χρηματοδότηση , μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων , υψηλή φορολογία , αρνητικές προσδοκίες , συνθέτουν ένα θανάσιμο οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις , αλλά και τους εργαζόμενους .
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε το πρόβλημα της μη δυνατότητας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων , που αφορά τις περισσότερες επιχειρήσεις . Όταν ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 25-65% ανάλογα τον κλάδο δραστηριότητας , η κερδοφορία στην καλύτερη περίπτωση είναι οριακή και συνήθως αρνητική , έχουν σταματήσει ουσιαστικά οι νέες χρηματοδοτήσεις και το τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμο και απρόθυμο να στηρίξει την πραγματική οικονομία , το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και απειλεί όλο το οικονομικό σύστημα .
Η οικονομία χρειάζεται να λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει για το αύριο και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που να εξασφαλίζει την σταθερότητα και την μακροχρόνια ανάπτυξη . Εκτός από αυτό που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερδανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων , απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις , συμπεριφορές και προϋποθέσεις τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και των τραπεζών . Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις αποτελούν τον αιμοδότη της οικονομίας έχουν κοινά συμφέροντα και πρέπει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συνεργασίας και συνεννόησης για να στηρίξουν την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και την εξυγίανση του συστήματος των δανείων .
Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική χωρίς βιώσιμες και δυνατές επιχειρήσεις που παράγουν προστιθέμενη αξία , πλούτο , θέσεις εργασίας , ανάπτυξη για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας .
Επιχειρήσεις : Πρέπει να διαθέτουν στρατηγική και όραμα που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματα και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες που έχουν . Να επεξεργαστούν ένα ρεαλιστικό Επιχειρηματικό Σχέδιο που να αναλύει τις αδυναμίες ,αλλά και τις προοπτικές που έχουν για μια βιώσιμη πορεία . Βασική προϋπόθεση του σχεδίου αυτού είναι ο ρεαλισμός , η τεκμηρίωση των προβλέψεων και επιχειρηματική στρατηγική . Από αυτή την ανάλυση θα προκύψουν οι διαθέσιμες ταμειακές ροές που θα προσδιορίσουν τον τρόπο αλλά και την διάρκεια που χρειάζεται η επιχείρηση για να μπορέσει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της . Με βάση αυτό το Επιχειρηματικό Σχέδιο πρέπει να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες την αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ένα σχήμα που να εξυπηρετεί την βιωσιμότητα και την προοπτική της επιχείρησης .
Τράπεζες : Είναι προς το συμφέρον τους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων , διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους . Λεόντειες ρυθμίσεις ή ρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται σε όρους βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και εξυπηρετούν την λογιστική εικόνα των δανείων δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος , αλλά αντίθετα το επιδεινώνουν . Υπάρχουν τα εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπουν εναλλακτικούς τύπους ρυθμίσεως των οφειλών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων ( Νόμοι 4224 και 4307) που πρέπει όμως να βελτιωθούν προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των ρυθμίσεων και των δανειοληπτών . Είναι βέβαιο ότι η αναδιάρθρωση των δανείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων , αλλά και των ίδιων των τραπεζών .
Πέραν των ανωτέρω είναι επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας , προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας , στη στήριξη της κατανάλωσης και των εισοδημάτων , στην προσέλκυση νέων επενδύσεων , στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων . Μόνο έτσι η χώρα μας μπορεί να βρει ξανά το δρόμο μιας βιώσιμης ανάπτυξης .
Νικόλαος Ι. Γιαννούλης