Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν αύξηση της απασχόλησης μέσα στην ύφεση
Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι η δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας με κατά κεφαλή ΑΕΠ 13.700 μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2011 έναντι 18.500 του συνόλου της χώρας και 25.200 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι η αρνητική πορεία του ΑΕΠ λόγω της οικονομικής ύφεσης είναι μεγαλύτερη στην περιφέρεια σε σύγκριση με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Αυτό δείχνει ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει περισσότερο τη τοπική οικονομία σε σχέση με την εθνική οικονομία.
Το ποσοστό απασχόλησης επίσης έχει μειωθεί και είναι δυσμενέστερο συγκριτικά με το σύνολο της χώρας και την ΕΕ27. Συγκεκριμένα η ΠΔΕ με στοιχεία του 2011 έχει ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού 20-64 ετών 58,2%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας είναι 59,9% και για την ΕΕ27 68,6%. Τα παραπάνω ποσοστά κατατάσσουν την Περιφέρεια στην 10η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.
Παρόλα αυτά μια πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) δείχνει ότι υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που έχουν αυξήσει την απασχόληση εν μέσω της οικονομικής ύφεσης. Η έρευνα αυτή εξετάζει την εξέλιξη της απασχόλησης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για την περίοδο 2008 – 2015.
Με βάση την έρευνα αυτή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει απολέσει 60.576 θέσεις απασχόλησης στην περίοδο 2008 -2015. Ο κλάδος που έχει αυξήσει κυρίως την απασχόληση του είναι η Εστίαση και ακολουθούν 18 άλλοι κλάδοι με μικρότερη αύξηση.
Οι παραγωγικοί κλάδοι που έχουν αυξήσει την απασχόληση είναι:
Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια. Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό. Κατασκευή επίπλων. Επισκευή-εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού. Κατασκευή έργων. Καταλύματα. Προγραμματισμός-διαχείριση τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων. Ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά ταμεία πλην της υποχρεωτικής κοινων. Ασφάλισης. Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές, τεχνικές δραστηριότητες. Εύρεση εργασίας, διάθεση ανθρώπινου δυναμικού. Παροχή προστασίας και έρευνας. Γραμματειακή – διοικητική υποστήριξη, οργάνωση συνεδρίων / εμπορικών εκθέσεων. Αθλητικές δραστηριότητες.
Αντιθέτως οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας έχουν μειώσει την απασχόλησή τους. Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι κλάδοι: Φυτική-ζωική παραγωγή, θήρα. Βιομηχανία τροφίμων. Κατασκευή κτιρίων. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες. Εμπορία-επισκευή οχημάτων. Χερσαίες μεταφορές. Νομικές –λογιστικές δραστηριότητες. Δημόσια διοίκηση. Εκπαίδευση. Υγεία.
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η μείωση της απασχόλησης στη γεωργία – κτηνοτροφία και στη βιομηχανία τροφίμων, κλάδοι που είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας με αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική ευημερία και την προοπτική της κοινωνίας.
Από την μελέτη του ΚΕΠΕ φαίνεται ότι οι 13 περιφέρειες της χώρας κινήθηκαν ετερογενώς στην ανάπτυξη ή την ύφεση των επιμέρους κλάδων της οικονομίας, αλλά αυτό δείχνει και την ύπαρξη δυνητικών συγκριτικών ή ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν υπόψη στην χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής.
Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι παραγωγικοί τομείς που ενσωματώνουν επιστημονική γνώση και τεχνολογική εξειδίκευση, όπως ο προγραμματισμός – διαχείριση –τεχνολογία ηλ. υπολογιστών και συστημάτων ή άλλες επαγγελματικές – επιστημονικές –τεχνικές δραστηριότητες, βρίσκονται σε θετική πορεία. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα.
Έχουν όλοι σχεδόν αντιληφθεί ότι το κράτος βρίσκεται σε αδυναμία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων που συνεχώς θα μειώνονται. Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από μικρές και μεγάλες παραγωγικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Άτομα, επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και συλλογικότητες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να αξιοποιήσουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να ξαναστήσουν παραγωγικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τόσο την ιστορική εμπειρία, όσο και τη σύγχρονη τεχνολογία, να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια με τα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και με νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος επανεκκίνησης της οικονομίας.
Νικόλαος Ι. Γιαννούλης