Τι φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής » για τα κόκκινα δάνεια
Αλλάζουν πλέον όλα τα δεδομένα σχετικά με την τύχη χιλιάδων δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολία αποπληρωμής των δανείων τους . Το σχέδιο « Ηρακλής » που ψηφίστηκε από την Βουλή ( Νόμος 4649/16-12-19 ) δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να μετατρέψουν τα κόκκινα δάνεια σε ομόλογα τα οποία θα πωληθούν σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια . Μάλιστα το Δημόσιο θα παράσχει την εγγύηση του σε ένα μεγάλο τμήμα αυτών ύψους 12 δις ευρώ .
Τι σημαίνει όμως για χιλιάδες δανειολήπτες το παραπάνω σχέδιο «Ηρακλής » ;
Πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των κόκκινων δανείων , είτε είναι στεγαστικά – καταναλωτικά , είτε επιχειρηματικά περίπου 70 δις , θα πωληθούν σε funds . Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί πάνω από τα μισά δάνεια και τα υπόλοιπα αναμένεται να πωληθούν βάσει του σχεδίου « Ηρακλής » . Η διαχείριση αυτών των δανείων δεν θα γίνεται πλέον από τις τράπεζες , αλλά από ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων . Οι « διαχειριστές απαιτήσεων » που είναι εταιρείες εξειδικευμένες για αυτό το έργο, θα λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds , θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για να εισπράξουν το μέγιστο δυνατό ποσό των απαιτήσεων είτε με την ρύθμιση των δανείων , είτε με αναγκαστικά μέτρα εκποίησης των ενυπόθηκων ακινήτων .
Το θετικό για τους δανειολήπτες είναι η χαμηλή τιμή κτήσης των δανείων αυτών από τα funds που σε καμιά περίπτωση δεν θα υπερβαίνει την καθαρή λογιστική αξία των απαιτήσεων , απομειούμενη κατά το ποσό των προβλέψεων που έχουν διενεργηθεί και συνεπώς θα υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας και πιθανού « κουρέματος » της οφειλής προκειμένου να συμφωνηθεί μια βιώσιμη ρύθμιση . Δηλαδή οι « διαχειριστές απαιτήσεων » θα κάνουν αυτό που δεν έκαναν μέχρι τώρα οι Τράπεζες , θα αφήνουν περιθώρια για ευνοϊκές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη .
Το αρνητικό για του δανειολήπτες είναι ότι τελειώνει η περίοδος της απραξίας και του παγώματος των πλειστηριασμών . Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία ρύθμισης της οφειλής σε ένα πλαίσιο που θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του δανειολήπτη ή τις ταμειακές ροές της επιχείρησης , αν πρόκειται για επιχειρηματικό δάνειο, σε συνδυασμό με την αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών , οι « διαχειριστές απαιτήσεων » θα προχωρούν γρήγορα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων . Με βάση τις προβλέψεις αναμένεται ένα ευρύ κύμα πλειστηριασμών τα επόμενα 2-3 χρόνια που θα δημιουργήσει κοινωνικές και οικονομικές εντάσεις όπως συνέβη στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια , λόγω μαζικών εξώσεων .